Tuintafel van steigerhout

Tegenwoordig is steigerhout een heel geliefd materiaal om meubels voor zowel binnen als buiten van te maken. Wie denkt dat dit altijd al zo was heeft het mis. De opkomst van steigerhout is namelijk echt iets van de laatste jaren. Dit valt niet los te zien van het feit dat materialen met een authentiek karakter steeds populairder worden. Aan dat predicaat voldoet steigerhout ruimschoots.

Steigerhout is dus ook bij uitstek een materiaal waarvan meubels voor buitengebruik gemaakt kunnen worden. Talrijke mensen hebben daarvan al de voordelen ondervonden, bijvoorbeeld door een steigerhouten tafel voor in de tuin te plaatsen. Ook een bartafel van steigerhout komt prachtig uit de verf.

Waar komt steigerhout eigenlijk vandaan?

Zoals gezegd gaat van steigerhout een authentieke uitstraling uit. Kenmerkend aan dit type hout is dat het gebruikt oogt, misschien zelfs wel een beetje doorleefd. Gaatjes, putjes en krasjes zijn er vaak in te vinden. Dit komt doordat steigerhout daadwerkelijk voor andere doeleinden wordt gebruikt voordat er meubels van worden gemaakt. Hierbij kun je vooral denken aan loopplanken voor in bouwsteigers. Nu weet je dus ook meteen waar de naam steigerhout vandaan komt.

Van oorsprong komt dit hout overigens van de fijnspar af. Vooral in het midden en noorden van Europa worden deze bomen geplant, onderhouden en gekapt om gebruik te maken van het hout ervan. Het type hout waar we dan van spreken is vurenhout.

Algemene pluspunten van steigerhout als meubelmateriaal

In vergelijking met andere materialen waarvan tuintafels gemaakt kunnen zijn heeft steigerhout de volgende voordelen te bieden:

  • Wanneer je gebruik maakt van steigerhouten planken of meubels, dan bevorder je het recyclen van waardevolle grondstoffen. Dit is ongetwijfeld gunstig voor het milieu.
  • Een steigerhouten tafel voor buiten past prima in bijna iedere interieurstijl. 
  • Als je zelf met steigerhouten planken aan de slag gaat zul je merken dat deze weinig splinters geven.
  • Steigerhout is een stevig materiaal dat wel tegen een stootje kan. Gezien het uiterlijk ervan zou het bovendien niet erg zijn als je er zelf per ongeluk een beschadiging in aanbrengt.

Waarmee moet een steigerhouten tafel voor buiten behandeld zijn?

Kies je ervoor om bij een meubelspecialist of tuincentrum een ontworpen tuintafel van steigerhout te kopen? Dan mag je ervan uitgaan dat deze al behandelingen heeft ondergaan, waardoor het meubel is beschermd tegen onder meer regen en uv-straling. Wanneer je echter zelf van steigerhouten planken een tuintafel wilt maken, dan zul je deze behandeling misschien zelf moeten uitvoeren. Dit kan op onder meer de volgende manieren:

  • Met beits: dit materiaal beschermt het hout tegen straling en vocht door daadwerkelijk in het hout te trekken. Voor de beste bescherming kan het verstandig zijn je beitsbehandeling elk jaar te herhalen.
  • Met olie: hiermee breng je niet alleen bescherming aan, je kunt er ook invloed mee uitoefenen op de kleur.
  • Met nano coating: net als beits trekt dit goedje daadwerkelijk in het hout. Voordeel van dit materiaal is dat je vlekken er naderhand makkelijker uit krijgt.

Meer inspiratie voor tuinmeubelen van steigerhout? Lees dan de andere artikelen op Tijd voor Steigerhout.

Uitgelichte afbeelding

tijd voor steigerhout Tuintafel

Recente blog artikelen

Overkapping en fietsenberging in één

De schutting als eyecatcher

Alles over hardhout