Tuinkast van steigerhout

De laatste jaren zijn duidelijk meer particulieren gebruik gaan maken van producten van steigerhout. Tegenwoordig worden er talrijke meubels van dit type hout gemaakt. Zo moet je er bijvoorbeeld niet raar van opkijken als je een tuinkast van steigerhout tegenkomt in andermans tuin. 

Wanneer je zou kiezen voor een tuinkast van steigerhout, dan weet je in ieder geval zeker dat je een kast krijgt met een stoere uitstraling. Steigerhout staat immers bekend om het robuuste uiterlijk. Bedenk je dat steigerhout in feite hergebruikt hout is. Dit hout (van oorsprong vurenhout) diende eerder meestal als loopplanken in steigers voor de bouwsector. Vaak zitten er in steigerhout dus wat deukjes en krasjes. Het oogt soms wat grijsachtig, iets dat te danken is aan sporen van cement.

Welke soorten tuinkasten zijn er zoal?

Tuinkasten bestaan in vele soorten en maten. De meeste tuinkasten zijn misschien wel bedoeld om gereedschappen in te bewaren. Deze kasten zijn doorgaans van gemiddelde grootte. Dit geldt ook voor een tuinkast waarin je tuinmeubelen en -kussens opslaat. Van een groter formaat zijn kasten waarin je ook fietsen kunt stallen. 

Evenwel is ook de open tuinkast van steigerhout tegenwoordig populair. Zo’n open kast leent zich er uitstekend voor om bijvoorbeeld kleine planten in te plaatsen. Wanneer je de steigerhouten planken van deze kast slim opstelt, dan kun je er zelfs een soort van tuinscherm van maken.

Sterke punten steigerhout als tuinkast materiaal

Als het je voornemen is een tuinkast aan te schaffen, dan zou het om de volgende redenen een prima keuze zijn om er een van steigerhout te nemen:

  • Een tuinkast van steigerhout maken of kopen is geen slechte keuze voor het milieu. Zou het hout uit de bouwsteigers namelijk niet hergebruikt worden, dan zou het gewoon worden weggegooid. Met steigerhout bevorder je dus het recyclen van waardevolle grondstoffen.
  • Steigerhout is een materiaal dat goed past in diverse interieurstijlen.
  • Dit hout heeft als onderdeel van bouwsteigers al volop tijd gehad om te ‘werken’. Wanneer je het dan daarna als consument gebruikt, dan hoef je dus niet bang meer te zijn voor ongewenste vervormingen. 
  • Steigerhout is met verschillende middelen makkelijk en goed te bewerken en te beschermen. In de volgende alinea lees je daar meer over.

Zelf je steigerhouten tuinkast maken? Houd deze 2 aspecten in de gaten

Steigerhouten tuinkasten kun je in kant-en-klare vorm kopen bij diverse meubel- en tuincentra. Echter is het voor een handige doe-het-zelver ook goed te doen om zelf zo’n kast in elkaar te zetten. Mocht dat je plan zijn, houd voor een zo mooi en langdurig mogelijk resultaat de volgende twee aspecten in gedachten:

  • Planken van steigerhout hebben soms een heel verschillend uiterlijk ten opzichte van elkaar. Probeer dus planken te kopen die qua uitstraling goed bij elkaar passen. Je inkopen doen in een fysieke winkel is dus het verstandigst.
  • Aangezien je tuinkast van steigerhout buiten komt te staan is het belangrijk dat je deze goed beschermt tegen regenwater en zonnestralen. Een behandeling met beits, olie en/of nano coating kan deze bescherming bieden.

Steigerhouten tuinkast maken (1)

Bron foto: Praxis

Wil je meer inspiratie of ideeën voor tuinmeubelen van steigerhout? Lees dan de andere artikelen op Tijd voor Steigerhout.

Bron hoofdfoto: Alpha-afbouw 

Uitgelichte afbeelding

Steigerhouten tuinkast

Recente blog artikelen

Overkapping en fietsenberging in één

De schutting als eyecatcher

Alles over hardhout