Tafel van steigerhout

Oplettende volgers van interieurtrends zal het niet ontgaan zijn dat steigerhout de laatste jaren flink aan terrein heeft gewonnen. Steeds meer mensen hebben tegenwoordig een of meerdere meubelstukken van steigerhout in huis. Dit kunnen bovendien de meest uiteenlopende meubels zijn. Zo zijn salontafels en tuintafels van steigerhout allang geen zeldzaamheid meer, maar moet je er evenmin raar van opkijken dat je in woningen een kaptafel van steigerhout aantreft. Wanneer je belangstelling hebt voor een meubel van steigerhout, verdiep je dan vooraf in deze houtsoort door ook de volgende alinea’s te lezen.

Essentiële achtergrondinformatie over steigerhout

Steigerhout draagt deze opvallende naam om het feit dat dit hout voorheen daadwerkelijk voor steigers werd gebruikt. In deze steigers, die meestal in de bouw- en onderhoudswereld worden ingezet, diende steigerhout als materiaal van loopplanken. Na een jaar vervangt men deze planken weer voor een nieuw setje. Gelukkig maakt men vervolgens dus onder meer tafels van dit hout. Zo hoeft het voorlopig nog niet afgedankt te worden. Dit hout heeft dan meestal wel een vrij robuuste uitstraling. Ondanks dat het kan worden bewerkt, zal duidelijk zijn dat het hout er al een heel leven op heeft zitten.

Overigens is het hout waar we het hier over hebben van origine afkomstig van fijnsparren. Op het moment dat het wordt gewonnen wordt het nog vurenhout genoemd.

In welke interieurstijlen past een steigerhouten kaptafel het best?

Een make-up tafel van steigerhout misstaat in principe in geen enkele interieurstijl. Misschien past zo’n kaptafel van steigerhout nog wel het best bij landelijke woonstijl. Ook in een moderne of strakke uitstraling slaat een steigerhouten kaptafel absoluut geen modderfiguur. 

Het is trouwens goed om te bedenken dat ook het onderstel van je kaptafel bepaalt welke uitstraling het meubel in z’n geheel heeft. Over het algemeen passen steigerhouten tafelbladen goed bij een zwart onderstel. Als je echter behoefte hebt aan een zo rustig mogelijke uitstraling, dan is een wit onderstel beter.

Steigerhout kaptafel
Bron foto: Adriaensentotaalbouw

Zo haal je eventuele vlekken uit je make-up tafel weg

Op alle tafels kun je per ongeluk een keer vlekken maken door bijvoorbeeld vloeistof uit een glas, tube of potje te morsen. Nu kan dat op houten tafels een probleem zijn, want vlekken zijn hier niet altijd makkelijk uit te halen. Bij een steigerhouten kaptafel is dit probleem echter relatief klein. Met een schuurmachine is het namelijk geen lastig karwei dergelijke vloeistof vlekken weg te halen.

Steigerhouten kaptafel kopen? Doe je aanschaf in een fysieke winkel

Wat voor meerdere soorten hout geldt, geldt voor steigerhout zeker ook: tussen verschillende planken kunnen soms kleurverschillen te zien zijn. Als je zelf van losse planken een tafel wilt maken is dat dus iets om rekening mee te houden. Ook wanneer je een kant-en-klare kaptafel van steigerhout wilt is het echter beter om je definitieve keuze in een fysieke winkel te maken. Zo weet je tenminste zeker welke kleuren en houtpatronen je tafel straks heeft. De kans op een miskoop sluit je op die manier dus uit.

Uitgelichte afbeelding

Recente blog artikelen

Overkapping en fietsenberging in één

De schutting als eyecatcher

Alles over hardhout