Keuken van steigerhout

Als je jezelf de afgelopen jaren goed op de hoogte hebt gesteld over de ontwikkelingen in woontrends, dan kan het je niet zijn ontgaan dat steigerhout een opvallende opmars heeft gemaakt. Waar enkele tientallen jaren geleden meubels van steigerhout nog een zeldzaamheid waren, daar zie je ze nu in vele huishoudens terug. Het gaat hierbij bovendien duidelijk niet alleen om tafels en stoelen van steigerhout. Een hele keuken van steigerhout behoort inmiddels ook tot de mogelijkheden.

Waar komt het robuuste karakter van steigerhout vandaan?

Steigerhout staat vooral bekend om zijn robuuste signatuur. Het maakt een doorleefde en gebruikte indruk. Dit heeft alles te maken met het feit dat dit hout er al een ‘carrière’ op heeft zitten. Je moet namelijk weten dat steigerhout volop in de bouwwereld wordt gebruikt. Hier worden bijvoorbeeld loopplanken van gemaakt. Deze worden met name in bouwsteigers aangebracht. Aangezien deze intensief gebruikt worden door bouwvakkers met cement en andere zware materialen is het dus geen wonder dat hier gebruikssporen op zichtbaar kunnen zijn. 

Van oorsprong komt dit hout overigens van de fijnspar. Vooral in het noorden van Europa worden de nodige fijnsparren gekapt en verder verwerkt. In feite gaat het dan om vurenhout dat hierbij gewonnen wordt. 

Vooral voor buitenkeukens geschikt

Als je interesse hebt in een keuken van steigerhout, dan kan het zomaar zijn dat je vooral buitenkeukens aantreft. Steigerhout is voor een buitenkeuken namelijk ideaal materiaal. Het grove en natuurlijk karakter van dit hout matcht immers uitstekend met het buitenleven dat in je tuin plaatsvindt. Uiteraard is het ook mogelijk je buitenkeuken van steigerhout te laten voorzien van onder meer een spoelbak, een kraan en een kookgedeelte.

Pragmatische pluspunten van steigerhout

Het stoere karakter van steigerhout is een gegeven; daar kun je van houden of niet. Ongeacht je mening over deze uitstraling biedt steigerhout echter ook volkomen rationele voordelen, te weten:

  • Steigerhout is zoals gezegd hout dat een tweede leven heeft gekregen. Voor het milieu is het uiteraard beter een meubel van dit hout te kopen dan van geheel nieuw hout.
  • Als loopplank heeft dit hout al een tijdje de kans gekregen om te ‘werken’. Oftewel, de kans dat de elementen van je buitenkeuken van steigerhout kromtrekken of vervormen is erg klein.
  • In diverse interieurstijlen past steigerhout uitstekend. Het is dus een heel flexibel materiaal dat ook nog eens tijdloos is.
  • Het uiterlijk van steigerhouten planken is altijd uniek. 

Let op aanwezige voorbehandelingen van het hout

Wanneer je een buitenkeuken van steigerhout aanschaft, dan is het essentieel dat je je beseft dat deze keuken zal worden blootgesteld aan alle mogelijke weersinvloeden. Daarom is het van het grootste belang dat je erop toeziet dat je gewenste buitenkeuken op de juiste manier is voorbehandeld. Een juiste behandeling met bijvoorbeeld beits, lak en/of verf is namelijk cruciaal om je hout water- en zonbestendig te laten zijn. Mocht je zelf losse steigerhouten planken aanschaffen, dan is het dus zaak dat je zelf voor een degelijke bescherming zorgt.

 

Uitgelichte afbeelding

Keukenmeubelen van steigerhout image

Recente blog artikelen

Overkapping en fietsenberging in één

De schutting als eyecatcher

Alles over hardhout