De voordelen van steigerhout

Producten van steigerhout zijn de laatste jaren in een hoog tempo populairder geworden. Bij steigerhout gaat het om hout (in feite vurenhout) dat hergebruikt is. Eerder is dit hout namelijk ingezet in de bouwwereld; meestal als onderdeel van bouwsteigers. Voordat je als particulier dus steigerhouten meubels of planken kunt kopen heeft dit hout al heel wat doorstaan. Een stoer karakter gaat er dan ook vaak van uit. 

Of je het robuuste uiterlijk van steigerhout mooi vindt is natuurlijk iets persoonlijks. Los daarvan zijn er evenwel enkele onweerlegbare voordelen aan steigerhout. Deze worden hieronder stuk voor stuk behandeld.

Goed voor het milieu

Het feit dat je planken en meubels koopt van hergebruikt hout is uiteraard een goede zaak voor het milieu. Had je namelijk voor een andere houtsoort gekozen, dan had hier misschien weer extra houtkap voor moeten plaatsvinden. Goed om te weten is bovendien dat de bouw dit steigerhout voorheen gewoon afschreef en vernietigde als de levensduur verstreken was. Tegenwoordig wordt hier dus steigerhout van gemaakt.

Steigerhout milieuvriendelijk
Bron foto: Interieur-tips

Een krasje deert niet

In steigerhouten planken is het heel normaal dat je krasjes, deukjes en putjes ziet. Ja, ook bij steigerhout dat is geprepareerd voor de particuliere markt is dat zo. Het gunstige daarvan is dat als je zelf eens onbedoeld een beschadiging veroorzaakt, dat dit niet of nauwelijks deert. Goede kans namelijk dat deze extra beschadiging bijna niet opvalt.

Eenvoudig te onderhouden

Mede doordat je niet snel geneigd zult zijn kleine krasjes te herstellen heb je aan steigerhout weinig onderhoud uit te voeren. Wel dien je in actie te komen als je onverhoopt eens – bijvoorbeeld met koffie of wijn – een echte vlek in een steigerhouten meubel achterlaat. Zo’n vlek is er met een schuurmachine gelukkig wel makkelijk uit te krijgen. 

Goed te behandelen

Het feit dat steigerhout zo succesvol is geworden komt mede doordat dit hout goed te behandelen is. Uiteraard wordt het eerst goed geschuurd voordat het te koop wordt aangeboden. Kant-en-klare meubels zijn daarnaast normaliter bewerkt met een product als lak, beits, verf, olie of nano coating. Dit zorgt ervoor dat het meubel zo lang mogelijk in goede staat blijft. Een behandeling met een of meerdere van deze producten kun je evenwel ook met gemak zelf uitvoeren. Dit kan nodig zijn als je ervoor kiest losse steigerhouten planken te kopen.

Steigerhout onderhouden behandelen
Bron foto: Steigerhouttrend

Weinig kans op vervormingen

Zoals je misschien weet, kan hout in de loop van de jaren vervormen. Dit wordt ook wel ‘werken’ genoemd. Dit is met name het gevolg van schommelingen in de luchtvochtigheid. Welnu, als loopplank op een bouwsteiger heeft dit hout al een tijdje de kans gehad om te werken. Wanneer dit hout dan eenmaal dient als steigerhouten product voor bij jou thuis, dan is de kans op werken inmiddels heel wat kleiner, zeker als het tussendoor op de juiste manier is behandeld.

Passend in diverse interieurstijlen

Tenslotte kunnen we zonder schroom stellen dat steigerhout goed past in verschillende interieurstijlen. Zo past het bijvoorbeeld uitstekend in een modern en strak interieur waarbij vooral neutrale kleuren zijn gebruikt. Het wat grijsachtige bruin van steigerhout komt dan erg mooi uit de verf. Met een landelijke stijl matcht het ook prima. Steigerhout heeft namelijk een authentiek karakter en het is uiteraard een natuurlijk materiaal.

Steigerhout in interieur
Bron foto: Woontrendz

Uitgelichte afbeelding

Steigerhout voordelen
Bron hoofdfoto: Houtbouwklustekeningen

Recente blog artikelen

Overkapping en fietsenberging in één

De schutting als eyecatcher

Alles over hardhout