Bureaublad van steigerhout

Het bureaublad is een van de belangrijkste onderdelen van je bureau. Hierbij is het ten eerste essentieel dat je een bureaublad hebt met genoeg ruimte om je spullen kwijt te kunnen. Bovendien moet het blad zich op de juiste hoogte bevinden om in de correcte houding te kunnen werken. 

Ook het materiaal waarvan je bureaublad is gemaakt verdient uiteraard aandacht. Een bureaublad van steigerhout komt wat dat betreft de laatste jaren steeds meer in trek. In dit artikel lees je meer over dit interessante type hout.

Wat je moet weten over steigerhout

Wanneer we het hebben over steigerhout, dan hebben we het in feite over vurenhout. Dit hout is afkomstig van fijnsparren. De fijnspar is een boom die in verschillende regio’s in Europa groeit. Naar verluidt is vooral Noord-Europees vurenhout geschikt voor verdere verwerking.

In principe wordt dit vurenhout eerst ingezet voor gebruik in de bouwwereld. Vurenhouten planken zijn vooral bekend als loopplanken voor bouwsteigers. Vandaar ook de naam steigerhout. Na als steigerplank te hebben gediend wordt het hout dus nog eens beschikbaar voor particulieren.

Verder is het goed om te weten dat je aan het uiterlijk van steigerhout goed kunt zien dat het al het nodige heeft meegemaakt. Het heeft dus een robuuste en ‘gebruikte’ uitstraling.

Welke voordelen zijn aan steigerhout verbonden?

In vergelijking met andere soorten hout heeft steigerhout voor je bureaublad de volgende pragmatische voordelen

  • Steigerhout is tijdloos en past bij vrijwel elke interieurstijl.
  • Aangezien steigerhout in feite hergebruikt hout is, is dit een goede optie voor het milieu.
  • Het is een vrij zacht en dus makkelijk bewerkbaar type hout.
  • Je hoeft aan steigerhouten bureaubladen weinig onderhoud uit te voeren.
  • Steigerhout oogt van zichzelf dus al als gebruikt. Mocht er bij het huiselijke gebruik ervan nog een beschadiging ontstaan, dan hoef je daar niet om te treuren. Een beschadiging meer of minder doet namelijk niets af aan de al aanwezige uitstraling.

Onderhouden en behandelen

Zeker als je van steigerhout een bureaublad aanschaft dat nog relatief onbewerkt is, is het slim om dit bureaublad enigszins te behandelen. Dit natuurlijk met als doel dat je bureaublad straks zacht en glad aanvoelt. Daarmee wordt het comfortabel genoeg om op te werken. Daarnaast kunnen speciale behandelingen ervoor zorgen dat er minder snel vlekken in komen. 

Welnu, bekende behandelmethoden kun je vormgeven met bijvoorbeeld beits, olie en nano coating. Let hierbij op dat als je voor beits kiest, dat je deze behandeling dan het best eenmaal per jaar kunt herhalen.

Adviezen voor bij de aanschaf

Inmiddels weet je dat in steigerhouten planken beschadigingen en gebruikssporen zichtbaar kunnen zijn. Bovendien is bekend dat deze planken niet altijd precies dezelfde kleuren hebben. Je kunt dus wel stellen dat elke plank en ieder product van steigerhout uniek is. Daarom is het aan te raden dat als je losse planken of misschien wel een compleet bureaublad van steigerhout aanschaft, dat je dan daadwerkelijk in de winkel gaat kijken van welk product het uiterlijk je het best bevalt. 

 

Uitgelichte afbeelding

Steigerhouten bureaublad
Bron hoofdfoto: Dehouttwist

Recente blog artikelen

Overkapping en fietsenberging in één

De schutting als eyecatcher

Alles over hardhout