Bed van steigerhout

Door het feit dat steigerhout de laatste jaren duidelijk populairder is dan voorheen zijn er tegenwoordig verschillende soorten bedden van steigerhout verkrijgbaar. Denk hierbij maar aan een loungeset van steigerhout. Ook een hemelbed van steigerhout komt doorgaans erg mooi uit de verf. En wanneer je zou kiezen voor een boomhutbed van steigerhout, dan zou je het robuuste karakter van steigerhout al helemaal dominant aanwezig laten zijn in de slaapkamer in kwestie.

Hieronder lees je waar steigerhout oorspronkelijk vandaan komt. Daarna gaan we dieper in op drie van de meest relevante voordelen van dit type hout.

Waar komt steigerhout eigenlijk vandaan?

Mocht je inderdaad overwegen een bed van steigerhout aan te schaffen, dan is het uiteraard belangrijk dat je weet wat voor materiaal je eigenlijk in huis haalt. Welnu, het meest vooraanstaande kenmerk van dit soort hout is toch wel het robuuste of zelfs stoere uiterlijk. Dit heeft alles te maken met de geschiedenis van je steigerhout. Het werd eerder immers gebruikt als loopplanken voor in bouwsteigers. Een gebruikte indruk straalt er dus wel van af.

Van oorsprong komt dit hout – in feite vurenhout – overigens van fijnsparren. Vooral in Noord-Europa wordt van deze bomen veel hout gewonnen. 

Makkelijk te behandelen

Een sterk punt van steigerhout behandelen is, dat het makkelijk is. Hiermee bedoelen we dat je het zonder veel moeite kunt lakken, beitsen, verven en impregneren. Dat is maar goed ook, want zonder behandeling is steigerhout redelijk gevoelig voor vocht. En door intrekking van vocht kan de kans op vervorming of kromtrekking toenemen. Verder is dit hout goed te bewerken voor huiselijke doeleinden. Er bijvoorbeeld schroeven in aanbrengen is dus niet moeilijk.

Een milieuvriendelijke keuze

In bouwsteigers worden de houten loopplanken dikwijls na ongeveer een jaar vervangen. In principe worden ze door het bouw- of onderhoudsbedrijf in kwestie dan afgeschreven. Voor het milieu is het dus uitstekend dat deze planken als steigerhout nog een tweede leven krijgen. Met een juiste behandeling en een goede omgang kan bijvoorbeeld een hemelbed van steigerhout nog jarenlang mee.

Goed passend in iedere interieurstijl

Een gunstig aspect aan steigerhout is tenslotte dat meubels ervan in geen enkele interieurstijl misstaan. Het past simpelweg in elke stijl en in iedere aankleding. Dit maakt van steigerhout een tijdloos materiaal. En mocht je eens verhuizen naar een nieuwe woning, dan weet je dus ook zeker dat je steigerhouten meubels ook daar goed zullen passen.

Vermoedelijk past een hemelbed of een loungebed van steigerhout nog wel het best in een landelijk interieur. Zeker als je toch al graag gebruik maakt van materialen met een natuurlijke look. Een steigerhouten meubel vormt hier een uitstekende toevoeging aan. Evenwel kun je een dergelijk meubel prima plaatsen in een woning die qua aankleding strak is vormgegeven. Vooral steigerhouten meubels met een zwart onderstel zijn hiervoor geschikt.

Uitgelichte afbeelding

tijd voor steigerhout bed

Recente blog artikelen

Overkapping en fietsenberging in één

De schutting als eyecatcher

Alles over hardhout