Ideeën over hoe je steigerhout voor buiten kunt behandelen

Het alom geliefde steigerhout heeft, voordat het beschikbaar is voor jou als consument, er al een heel leven op zitten. Dit hout werd namelijk eerst gebruikt als gebruiksmateriaal voor in de bouwwereld. Er werden bijvoorbeeld loopplanken van gemaakt voor in bouwsteigers. Zo weet je dus gelijk waar de gegroefde en verweerde uitstraling van steigerhout vandaan komt.

Bij steigerhout heb je grofweg twee keuzes: je koopt er kant-en-klare meubels van of je schaft losse planken aan waarmee je zelf aan de slag gaat. Vooral als je gaat voor losse planken bestaat de kans dat deze nog niet (geheel) behandeld zijn. Hiermee bedoelen we dat ze nog niet van een beschermend middel zijn voorzien. Dit beschermende middel moet ervoor zorgen dat de levensduur van het hout zo lang mogelijk wordt, dat de planken mooi blijven en dat de kans op vervormingen klein blijft.

Vooral als je steigerhouten meubels of planken voor in de tuin koopt is het belangrijk deze goed te behandelen. Buitenshuis wordt het hout namelijk flink blootgesteld aan onder andere regen, hagel, felle zonnestralen en natuurlijk afval. Op welke manieren je je steigerhout kunt behandelen voor buiten? Hieronder worden vier goede manieren beschreven.

Beits

Beitsen is een bekende wijze van het behandelen van hout. Beits is een middel dat een olie-, water- of alcoholbasis heeft. Dit middel wordt simpelweg met een kwast of een verfspuit over het hout aangebracht. Je kunt hierbij kiezen uit een transparante of een ondoorzichtige beitslaag. Kenmerkend aan beits is hoe dan ook dat dit materiaal daadwerkelijk ietwat in het hout kan doordringen. Evenwel weet beits de vochthuishouding te reguleren en het hout te beschermen tegen felle zonnestralen.

Olie

Olie die bestemd is voor houtbehandeling duidt meestal op een transparante vloeistof. Bekend aan olie is dat je hiermee de kleur van het hout kunt beïnvloeden. Olie heeft verder als sterk punt dat het helpt om kromtrekking te voorkomen. Overigens is het aan te raden dat als je voor olie kiest als behandelmateriaal, dat je elke twee à drie jaar deze behandeling herhaalt. 

Nano coating

Een behandeling met nano coating is een nog betrekkelijk nieuwe methode om hout mee te beschermen. Nano coating heeft als belangrijkste voordeel dat de bescherming tegen vocht, hitte en kou goed is. Wat ook essentieel is om te weten over nano coating is dat het hout er niet door verkleurt. 

Verf

Tenslotte is het natuurlijk mogelijk om je steigerhout voor buiten te behandelen met verf. Het grote voordeel aan verf is dat je hiermee het meest langdurige resultaat boekt. Wanneer je verf van goede kwaliteit gebruikt en je dekt je steigerhout hier volledig mee af, dan zou het zomaar kunnen dat je hier tien jaar geen omkijken meer naar hebt. Daarentegen is het natuurlijk wel zo dat de structuur en het uiterlijk van het oorspronkelijke steigerhout hierdoor minder zichtbaar worden.

Uitgelichte afbeelding

ideeën steigerhout buiten behandelen

Recente blog artikelen

Overkapping en fietsenberging in één

De schutting als eyecatcher

Alles over hardhout