Bank van steigerhout

Een nieuwe bank kopen is uiteraard niet iets dat je elke dag doet. Wanneer het dan eenmaal zover is, is het verstandig genoeg aandacht te besteden aan de materialen waarvan een bank is gemaakt. Dit geldt overigens niet alleen voor een zitbank die normaal gesproken prominent aanwezig is in je huiskamer. Ook banken die elders in huis kunnen staan gaan namelijk jarenlang mee. Het zou dan ook prettig zijn als je een aankoop doet waar je daadwerkelijk tevreden over gaat zijn. Met een steigerhouten bank is die kans hoe dan ook groot. Lees hieronder meer informatie over deze almaar populairder wordende houtsoort. Dan weet je meteen waarom een bank van steigerhout een goed idee is.

Afkomstig van vurenhout van de fijnspar

Steigerhout is gemaakt van vurenhout. Dit type hout is afkomstig van de fijnspar, een boom die in diverse delen van Europa te vinden is. Vooral van de fijnsparren uit koudere gebieden – zoals Scandinavië – wordt graag vurenhout gewonnen. In deze gebieden groeien de bomen namelijk trager. De groeiringen zitten daarom dichter op elkaar. Gunstig aan vurenhout is verder sowieso dat dit een vrij goedkope houtsoort is.

Een tweede leven

Een ander belangrijk kenmerk van steigerhout is dat dit hout doorgaans al is gebruikt voordat je het als consument kunt kopen. Meestal heeft men er in de bouwwereld van gebruikgemaakt en wel als loopplanken in steigers. Na ongeveer een jaar dienen deze planken vervangen te worden. Het is dus uitstekend – vooral voor het milieu – dat dit hout onder de naam steigerhout een tweede leven krijgt. 

Makkelijk in het onderhoud

Bij steigerhout blijkt doorgaans dat je er als consument weinig onderhoud aan hebt. Van deze houtsoort gaat immers al een gebruikte of zelfs doorleefde uitstraling uit. Kleine schade die je zelf aanbrengt heeft dan opeens geen betekenis meer. Heb je per ongeluk een vlek veroorzaakt met bijvoorbeeld koffie of wijn? Dan zijn deze met een schuurmachine vrij simpel te verwijderen.

Tijdloos en passend in elke woonstijl

Een voordeel van steigerhout is verder dat dit tijdloos materiaal is. Het is dus passend in elk tijdsbeeld, want het zal nooit echt uit de mode raken. Steigerhout is vooral ideaal in een landelijk interieur, maar ook in andere woonstijlen mag het er zeker wezen. 

Voor welke soorten banken is steigerhout zoal geschikt?

Wanneer je overtuigd bent van de kwaliteiten van steigerhout, dan wil je op een gegeven moment natuurlijk ook een of meerdere keukenmeubelen ervan aanschaffen. Dat zou ook prima een bank kunnen zijn. Vooral bij een eetkamerbank is steigerhout fraai. Bovendien dient gezegd te worden dat een halbankje van steigerhout mooi uitpakt, want zo dient dit hout meteen bij binnenkomst in de woning als aantrekkelijke eyecatcher. Tenslotte is voor elke actieve doe-het-zelver een steigerhouten werkbank natuurlijk ideaal. Beschadigingen die je eventueel in deze werkbank aanbrengt deren gezien het uiterlijk van steigerhout namelijk niet.

 

Uitgelichte afbeelding

tijd voor steigerhout bank 02

Recente blog artikelen

Overkapping en fietsenberging in één

De schutting als eyecatcher

Alles over hardhout