Keukenmeubelen van steigerhout

De laatste pakweg tien jaar is steigerhout duidelijk populairder geworden. In woningen van Nederlanders zie je dan ook steeds meer meubelen en onderdelen van steigerhout terugkomen. Keukens van steigerhout zijn ook allang geen zeldzaamheid meer. In dit artikel gaan we dieper in op de achterliggende redenen van de populariteit van steigerhout, ook in combinatie met keukenmeubelen. Tenslotte geven we nog tips over hoe je om moet gaan met schade en vlekken in je steigerhouten meubelen.

Basisinformatie over steigerhout 

Steigerhout dankt zijn naam aan het feit dat dit hout voorheen meestal in gebruik was in de vorm van loopplanken in bouwsteigers. Daarvoor was dit het hout van fijnsparren. Dit hout wordt overigens ook wel vurenhout genoemd. 

Hoe dan ook, op het moment dat je een steigerhouten keukenmeubel aanschaft heeft dit hout dus al heel wat meegemaakt. Dat is dan ook te zien aan het uiterlijk van het hout. Het heeft een robuust karakter waarop gebruikssporen niet zeldzaam zijn, zelfs al worden stukken hout met de minst fraaie sporen doorgaans niet te koop aangeboden.

Welke keukenmeubelen zijn in het bijzonder geschikt voor steigerhout?

Met de stoere uitstraling van steigerhout kun je vele kanten op. Zo kan dit uitstekend dienen als basismateriaal van diverse keukenmeubelen. Sommige mensen zweren bijvoorbeeld bij een buffetkast van steigerhout. Zoals je weet is een steigerhouten buffetkast normaal gesproken bedoeld om keukengerei, servies en bestek in te bewaren. 

Een ander keukenelement dat bij uitstek kan worden gemaakt van steigerhout is het keukenblok. Met een keukenblok van steigerhout geef je in één keer je hele keuken een stoer uiterlijk.

Buffetkast van steigerhout

Bron foto:  Jessevandesande

Passend in meerdere interieurstijlen

Een sterk punt van steigerhout is dat je dit materiaal moeiteloos in verschillende interieurstijlen kunt implementeren. Steigerhout past misschien nog wel het best bij een landelijke stijl. Dit dankzij het natuurlijke aspect dat bij deze houtsoort zo goed naar voren komt. In een modern, strak of zelfs industrieel interieur komt steigerhout echter ook prima uit de verf. Uiteraard is het slim om dan wel die steigerhouten buffetkast of keukenblok te kopen die precies de gewenste kleurstelling heeft. De exacte kleur kan bij deze producten namelijk nog weleens verschillen.

Los van bovenstaande is steigerhout ook een tijdloos materiaal. Dit betekent dat het niet te verwachten is dat deze houtsoort over een aantal jaren opeens totaal uit de mode is.

Wat te doen bij vlekken en schade?

Natuurlijk kan het gebeuren dat er onverhoopt flinke vlekken ontstaan in je keukenmeubelen van steigerhout. Vooral in je keukenblok van steigerhout zou dit kunnen gebeuren. Welnu, als je met een normale poetsdoek de vlek er niet uit krijgt, dan is het aan te raden met een schuurmachine te werk te gaan. 

Kleine beschadigingen zoals putjes zijn in dit hout verder vrij lastig te herstellen, al is dit met bepaalde specialistische materialen wel mogelijk. Evenwel kun je stellen dat steigerhout er niet minder op wordt door dit soort kleinigheden. Aan dit hout is immers op voorhand al te zien dat het in het verleden intensief gebruikt is. Zo bezien kun je een kleine beschadiging ook gewoon laten voor wat het is.

 

Uitgelichte afbeelding

Recente blog artikelen

Overkapping en fietsenberging in één

De schutting als eyecatcher

Alles over hardhout