Zo houd je je schutting schoon

Het onderhouden van je schutting is zeer belangrijk. Naarmate de jaren verstrijken zal de schutting zijn kwaliteit verliezen. Daarnaast helpen weersomstandigheden ook niet altijd even goed mee. Zo kan de schutting verkleuren, rotten of een groene aanslag krijgen. Hoe houd je je schutting schoon? In dit artikel lees je alles over het schoonhouden van je schutting. 

Kies een duurzaam houtsoort 

Voorkom heftige verkleuring of rotten door duurzaam hout te gebruiken. Maak dus gebruik van duurzame houtsoorten. Hierdoor blijft je schutting langer beschermt tegen rotten, diverse weersomstandigheden of insecten. Er zijn diverse duurzame houtsoorten die geschikt zijn voor een schutting, bijvoorbeeld grenen hout, hardhout of douglas hout. Een houtsoort wat momenteel populair is, is douglas hout. Douglas hout is relatief betaalbaar en gaat onbehandeld ongeveer 10 tot 15 jaar mee. 

Gebruik biologisch schoonmaakmiddel

Heb je last van groene aanslag op de schutting? Een milieuvriendelijke manier om je schutting te reinigen is door gebruik te maken van biologisch schoonmaakmiddel. Denk hierbij aan groene zeep. Hiermee zorg je ervoor dat je natuurlijk afbreekbare stoffen gebruikt tijdens het schoonmaken. Maak een sopje met groene zeep en warm water. Vervolgens schrob je met een borstel en de zeep over de schutting heen. Geen biologisch schoonmaakmiddel in huis? Vul een vergifspuit met één deel azijn en één deel water. Besproei vervolgens de schutting. Voordat je de schutting kan besproeien is het van belang dat je de plek met groene aanslag vrij maakt van zand en bladeren. 

Gebruik een tuinslang

Maak de schutting schoon met een tuinslang. Het klinkt heel verleidelijk om even de hogedrukspuit te pakken, maar wist je dat dit eigenlijk niet goed is? Zodra je de schutting gaat schoonmaken met een hogedrukspuit zorg je ervoor dat er ‘strepen’ op de schutting komen. Deze strepen blijven zitten en krijg je niet meer weg. Daarnaast spuit je met de hoge waterdruk een beetje van de bovenste laag weg, waardoor de schutting minder goed beschermt is. Het water dat uit je tuinslang komt is in vergelijking met een hogedrukspuit veel minder hard en is dus beter voor de kwaliteit en levensduur van je schutting. 

Laat een duurzame schutting plaatsen

Is je schutting niet meer te redden? Laat een duurzame schutting plaatsen.  De meest milieuvriendelijke manier is om een hek te plaatsen met begroeiing. Helaas zit je de eerste paar jaar nog steeds niet helemaal beschut. Laat een duurzame schutting op maat plaatsen. Hiervoor is het belangrijk dat je weet wat voor soort schutting het beste in jouw tuin past. Overleg dus met een professional naar de beste opties of mogelijkheden voor een duurzame schutting. Vraag diverse offertes aan en maak vanuit daar een keuze.  

Laat de schutting beitsen

Zorg voor een langere levensduur door de schutting te beitsen. Het beitsen van je schutting biedt vele voordelen met zich mee. Zo bescherm je de schutting tegen weersinvloeden, zoals regen, wind en zon. Daarnaast voorkom je het rotten van het hout, want door het beitsen voorkom je vocht dat in het hout doordringt. Ook is het kostenbesparend, aangezien je de levensduur van jouw schutting verlengd. Hierdoor hoef je minder vaak een schutting te laten vervangen. Bovendien zorgt het beitsen van je schutting ervoor dat het schoonmaken ervan veel makkelijker is. 

Met deze tips zorg jij ervoor dat je langer geniet van jouw schutting. Kies een sterk houtsoort dat tegen diverse weersomstandigheden kan. Verwijder groene aanslag door biologische schoonmaakmiddelen te gebruiken. Maak geen gebruik van een hogedrukspuit en voor een lange levensduur laat je schutting beitsen. Valt het helemaal niet te redden? Laat een nieuwe schutting plaatsen.

Uitgelichte afbeelding

Zo houd je je schutting schoon feature image 02

Recente blog artikelen

Overkapping en fietsenberging in één

De schutting als eyecatcher

Alles over hardhout