Plantenbakken van steigerhout

Zeker als je een tuin hebt met een groot terras is het aantrekkelijk om een aantal plantenbakken neer te zetten. Hiermee breng je namelijk meer kleur en sfeer in je tuin. Uiteraard kun je, als je er genoeg ruimte voor hebt, plantenbakken ook binnenshuis plaatsen. Wat je precieze bedoelingen ook zijn, plantenbakken van steigerhout zouden een prima keuze zijn. 

Bij steigerhout draait het eigenlijk om vurenhout, oftewel hout dat van fijnsparren af komt. Dit hout wordt na te zijn gewonnen eerst in de bouwsector gebruikt. Meestal worden er loopplanken van gemaakt voor in bouwsteigers. Daarna wordt dit hout dus gebruiksklaar gemaakt om er meubels van te maken, waaronder ook plantenbakken. Hieronder worden vijf goede redenen beschreven waarom je voor plantenbakken van steigerhout zou kunnen kiezen.

Unieke uitstraling

Wat je ook van het vaak wat robuuste uiterlijk van steigerhout vindt, vast staat dat het qua uitstraling volkomen uniek is. Dat geldt zelfs voor elke plank uitzonderlijk. Vaak maakt het een ietwat doorleefde indruk. De gebruikssporen die een verleden in de bouwwereld verraden zijn daarbij bij elke plank weer anders.

Milieuvriendelijk

Als men niet de keuze zou hebben gemaakt om in de bouw gebruikte houten planken een nieuw leven te geven, dan zouden deze planken simpelweg worden afgeschreven. Kiezen voor steigerhouten plantenbakken betekent dus ook dat je het hergebruiken van hout stimuleert. Daarmee draag je eraan bij dat er minder snel nieuw hout moet worden gekapt. Voor het milieu zijn plantenbakken van steigerhout dus een goede keuze.

Landelijk, strak en modern

Een ander pluspunt aan steigerhout is dat het in nagenoeg elk interieur past. Want wat je voorkeuren qua interieurstijl ook zijn, steigerhout misstaat eigenlijk nooit. Het best past het misschien nog wel in een landelijk interieur. Producten met een natuurlijke inslag zijn daarin namelijk dominant aanwezig. Bij een strakke of moderne aankleding passen deze potige steigerhouten plantenbakken echter ook uitstekend.

Goed te behandelen

Steigerhout heeft als voordeel dat het een goed te behandelen soort hout is. Dat is trouwens ook wel nodig, want van huis uit kan dit type hout niet heel goed tegen water. Een degelijke behandeling met producten als beits, lak of verf voorkomt echter dat het hout beschadigt of meer gaat ‘werken’ dan nodig wanneer het wordt blootgesteld aan aarde, regen of zonnestralen.

Makkelijk in het onderhoud

Tenslotte kunnen we gerust stellen dat plantenbakken in steigerhout niet moeilijk te onderhouden zijn. Sowieso kun je er al vanuit gaan dat in dit hout sporen van gebruik zichtbaar zijn. Kleine beschadigingen die je er zelf in aanricht vallen daardoor dus niet erg op. Voor vlekken geldt uiteraard iets anders; die wil je er liever niet in hebben. Gelukkig is het met een schuurmachine niet lastig om deze vlekken er weer uit te krijgen.

 

Uitgelichte afbeelding

tijd voor steigerhout plantenbakken 02

Recente blog artikelen

Overkapping en fietsenberging in één

De schutting als eyecatcher

Alles over hardhout