Alles over hardhout

Er zijn diverse houtsoorten, maar wat is hardhout eigenlijk? Hardhout is hout dat een hoge dichtheid heeft en een goede weerstand tegen rotting en insecten. Het is geschikt voor het maken van verschillende producten, bijvoorbeeld voor een schutting of meubels. Bovendien wordt dit houtsoort ook beschouwd als een van de meest duurzame houtsoorten. In dit artikel lees je alles over het houtsoort: hardhout. 

De duurzaamheid van hardhout

Hardhout wordt beschouwd als een van de meest duurzame houtsoorten die er zijn. Waarom? Dit houtsoort heeft een zeer hoge weerstand tegen rotting en insecten. Daarnaast heeft het een hoge dichtheid, wat betekent dat ze minder kwetsbaar zijn voor schade door water en vocht. Erg handig voor de vele regenbuien in Nederland. Het is wel belangrijk om te weten dat de duurzaamheid van hardhout ook afhankelijk is van de manier waarop het is behandeld en onderhouden. Onbehandeld hardhout zal sneller rot en beschadigd raken dan behandeld hardhout. Het is daarom aan te raden om hardhout regelmatig te onderhouden met behandelingen tegen rotting en insecten, om de duurzaamheid te verlengen

Het gewicht van hardhout

Het gewicht van hardhout varieert sterk afhankelijk van de soort en de dichtheid van het hout. Als je het gewicht van hardhout wilt weten, zul je dit specifiek moeten opzoeken voor het houtsoort waar je interesse in hebt. Hieronder staan een aantal hardhoutsoorten en de dichtheid per soort.

  • Teak hout heeft een dichtheid tussen de 660 en 720 kg/m³.
  • Ipe hout heeft een dichtheid van ongeveer 900 kg/m³.
  • Cumaru hout heeft een dichtheid tussen de 700-780 kg/m³.
  • Merbau hout heeft een dichtheid tussen de 660-800 kg/m³.
  • Garapa hout heeft een dichtheid van ongeveer 720 kg/m³.

Houd er rekening mee dat dit slechts enkele voorbeelden zijn. Er zijn nog veel meer soorten hardhout. Daarnaast is de dichtheid van het hout niet alleen afhankelijk van het houtsoort, maar ook van de groeiomstandigheden, leeftijd en kwaliteit van het hout.

Producten gemaakt van hardhout

Met hardhout worden er diverse producten gemaakt, bijvoorbeeld: meubels, vloeren, vlonders of schuttingen. Zodra je een duurzame schutting wilt laten plaatsen met hardhout, maakt men gebruik van hardhouten planken en hardhouten palen. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor hardhouten balken. Al deze producten zijn verkrijgbaar in verschillende lengtematen en diktes. Het voordeel om dit houtsoort te gebruiken voor je schutting of vlonder is dat het duurzaam is. Daarnaast is het milieuvriendelijk en visueel aantrekkelijk door de mooie kleur. 

Het bewerken van hardhout

Er zijn diverse manieren om hardhout te bewerken. Natuurlijk is dat afhankelijk van het project en jouw gewenste afwerking. Hardhout is zwaarder en harder dan andere houtsoorten. Belangrijk om te weten is dat je voor hardhout speciaal gereedschap nodig hebt als je het hout wilt snijden of zagen. Koop zaagbladen met veel tanden of een cirkelzaag met een hardmetalen zaagblad. Zodra je gaat timmeren in hardhout is het van belang dat je weet dat er spanning op het gereedschap komt te staan. Wil je hardhout voor elk weertype weersbestendig maken? Dan is beitsen en lakken zeker een goede aanrader. Hardhout is van zichzelf al een mooi van kleur, maar het is ook mogelijk het te verven.

Het onderhouden van hardhout

Rotting en insecten tegengaan? Onderhoudt hardhout dan regelmatig. Daarnaast verleng je ook de duurzaamheid van dit product, omdat het langer meegaat. Maak hardhout regelmatig schoon. Gebruik nooit agressieve reinigingsmiddelen of hogedrukreinigers. Deze producten kunnen het hout beschadigen. Om de kleur van hardhout te behouden is het van belang dat je gebruik maakt van beitsing of lak. Hierdoor is het houtsoort goed beschermt afhankelijk van de verwachte weersomstandigheden. Onderhoud ook bewegende delen, scharnieren of sloten. Zorg ervoor dat deze regelmatig worden geolied of gesmeerd om roest en slijtage te voorkomen.

Hardhout is dus een duurzaam houtsoort met een zeer hoge weerstand tegen rotting en insecten. Daarnaast heeft het een mooie kleur en wordt het gebruikt om verschillende producten te maken. Het gewicht van hardhout varieert per hardhoutsoort. Bovendien is het ook mogelijk om hardhout te bewerken en te onderhouden.

Uitgelichte afbeelding

Alles over hardhout feature image 03

Recente blog artikelen

Overkapping en fietsenberging in één

De schutting als eyecatcher

Zo houd je je schutting schoon